2023-04-18

Pažymint Sveikatingumo mėnesį mieste, balandžio 12 dieną Garliavos kultūros centras kvietė garliaviečius į degustacinę edukaciją „Pluoštinių kanapių nauda sveikatai ir ilgaamžiškumui”.  Žaismingai pradėję susitikimą folkloro ansamblio „Gegutala” meno vadovės Nijolės Grivačiauskienės sukamu šokių rateliu ir bendromis jėgomis „išrovę kanapėlę”, leidomės į intriguojančią paskaitą apie pluoštines kanapes. Su jų savybėmis ir, rodos, neišsemiamomis panaudojimo galimybėmis susirinkusius dalyvius supažindino ilgametė „Žolinčių akademijos” lektorė Aldona Čiūtienė.  

Tai, ką anksčiau mūsų močiutės, gamindamos kanapinę spirgynę ar kaisdamos kanapių arbatą, galėjo tik intuityviai nujausti,  šiandien patvirtina moksliniai tyrimai: kanapės – tikras supermaistas, prisotintas baltymų, skaidulų, sveikųjų omega rūgščių, antioksidantų bei vitaminų. Lektorė pristatė kanapių maisto produktus, draugiškai dalinosi receptais, kaip iš kanapių sėklų pasigaminti pieną, sūrį ir netgi saldžius saldainius anūkėliams! Edukacijos dalyviai taip pat turėjo galimybę paragauti sveikuoliškus kanapių užkandukus – lengvai ir greitai pagaminamus – iš kanapių sėklų baltymų ir aliejaus, paskanauti pačios Aldonos rankomis rinktos žolelių arbatos. Pasisėmę genialių minčių ir užrašų knygutėse pasižymėję ne vieną praktinį patarimą, kaip puoselėti savo sveikatą bei vidinį grožį, pavasarį sutiksime užtikrintai sveikatingiau!   

Tekstą parengė pavaduotoja kultūrai Sandra Veprauskienė I Nuotraukos Austėjos Rimdžiūtės.